A bookup.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A bookup.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és Adatkezelési tájékoztatónkat. 
Kedvezményes ár
3.743 Ft
Eredeti ár
4.990 Ft
Bookup online és bolti kedvezmény: 1.247 Ft 25%
Menny.:
25% Online kedvezmény
Sikerkönyvek, sikerszerzők
Hűségkártya exkluzív kedvezményekkel
Személyes átvétel
Termék címkék:
2024 holokauszt

Az Auschwitz-jegyzőkönyv - Fred R. Bleakley

Kedvezményes ár
3.743 Ft
Eredeti ár
4.990 Ft
Bookup online és bolti kedvezmény: 1.247 Ft 25%
Menny.:
Kívánságlistára teszem
Kiadó: 21. Század Kiadó
Szerző: Fred R. Bleakley
Elérhetőség: Raktáron

Fred R. Bleakley - Az Auschwitz-jegyzőkönyv - versenyfutás az idővel

 

Két rab tanúvallomása életek ezreit mentette meg

Leírás

Fred R. Bleakley - Az Auschwitz-jegyzőkönyv - versenyfutás az idővel

 

Két rab tanúvallomása életek ezreit mentette meg

 

 

Adolf Eichmann több százezer magyar zsidót küldött gázkamrába – a budapesti zsidóság egy részét az Auschwitzból megszökött szemtanúk vallomása mentette meg.

A nácik terve működésbe lépett: meg akarták semmisíteni a még megmaradt magyarországi zsidóságot. Cesłav Mordowicz és Arnošt Rosin rabok voltak Auschwitzban. Majdnem megfulladtak egy föld alatti bunkerben, de sikerült elmenekülniük, és elmondták a zsidó vezetőknek, mit láttak. 

1944. június elején tett vallomásuk alátámasztotta, amiről korábban is hallani lehetett, de szinte senki nem hitte el: hogy Auschwitzban tömeggyilkosság zajlik, embereket gázosítanak el, és hogy a táborba nap mint nap ezrével érkező magyarokra ugyanez a sors vár.  

Mordowicz és Rosin vallomása jelentette a szikrát, hogy a hónapokon át tétovázó magyar politikai vezetés végre cselekedni próbáljon – alig néhány órával azelőtt, hogy további több mint kétszázezer zsidót deportáltak volna Budapestről. 

 

„Döbbenetes élettörténet az auschwitzi haláltáborból: Mordowicz ritka megmenekülésének története révén fogalmat alkothatunk a holokauszt felmérhetetlen, szörnyű tragédiájáról.” – David I. Kertzer, a Brown Egyetem antropológiaprofesszora, The Pope and Mussolini című Pulitzer-díjas könyv szerzője.

 

„Fred Bleakley hosszas kutatások után leírja az igazságot ebben a mai napig igen megosztó történetben. Hihetetlenül érdekes munka.” – Dr. Tibori-Szabó Zoltán, holokausztkutató, a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem oktatója

 


Fred R. Bleakley író, nyugalmazott újságíró, korábban a Business Weeknél, az Institutional Investornél, a New York Timesnál, és a Wall Street Journalnél dolgozott. Az Auschwitz-jegyzőkönyv témájába azután ásta bele magát, hogy a Wall Street Journal számára interjút kellett készítenie Cesłav Mordowiczcsal. Maine-ben él feleségével.

 

Két rab tanúvallomása életek ezreit mentette meg

Az oldal tetejére